Petra og Natalia er «ett-åringer» fra Brasil i menighetene våre

To blide jenter som kommer fra andre siden av kloden for å være her et skoleår. Petra (21) og Natalia (21) er studenter ved Hald internasjonale skole dette skoleåret, og har praksis i menighetene Strinda og Berg og i misjonsorganisasjonen NMS Trøndelag (Det norske misjonsselskap).

Petra Lickfeld (t.v.) og Natalia Lemmertz fra Brasil har praksis i Strinda og Berg menigheter dette skoleåret.

Du vi kanskje møte dem i kirkene våre på ulike arrangement for barn og voksne, eller rundt om i byen, på leir eller sammen med konfirmanter.

De kom i september og bor i samme leilighet i Dragvoll-området. De sier at rutinene i hverdagen begynner å fungere. For det er tross alt en viss forskjell på kulturene i Brasil og Norge: Bli kjent med byen, buss-systemet, butikker, matvarer og folk. Og ikke minst språket og de kulturelle kodene.
De snakker veldig godt engelsk, så kommunikasjonen går greit. Men de har språkundervisning i norsk hver uke.

Kultur og deling
- Hva får to brasilianere til å reise så langt av sted?

- Jeg har alltid tenkt at jeg ville dra på utveksling, sier Petra. Vi har vært aktive ledere i den lutherske kirka i Brasil sør i landet. Vi ville lære mer i en annen kultur, og oppleve hvordan kirka er her i Norge. Vi vil gjerne dele troen videre.

Framtidig jobb
Natalie er ferdig med 4 års teologisk studium i Brasil og ønsket å utvide perspektivet. Hun er ikke ordinert som prest eller pastor ennå, men vurderer det. Det er ikke så vanlig å være kvinne i slike stillinger der som her. Kanskje hun vil arbeide i en misjonsorganisasjon, derfor er det spennende å se hvordan NMS samarbeider med kirkene her.

Petra er midt i en utdanning i sosialt arbeid. Hun ser utveksling som en lærerik periode som hun kommer til å ha nytte av seinere.

Hjemlengsel?
- Dere to er fleksible jenter, men det må være litt av en overgang?!
Har dere hjemlengsel?

- Vi har bodd vekke fra familiene en god del under studiene, så det går bra. Vi er ganske selvstendige, selv om det hadde vært kjekt å henge med venner og se familien litt oftere, sier Natalie.

- Hald (studiestedet) er jo nesten som en leir, skyter Petra inn. - Vi gjør det som trengs, og lærer av det.

- I Brasil var vi ledere, her er vi hjelpere. Det har bl.a. med språket å gjøre, men ikke så dumt fordi vi observerer og tar inn situasjoner vi trenger å reflektere over, sier Natalia.

Praksiserfaringer
De har vært på barneleir på Mjuklia i Berkåk. Det likte de. Pluss andre misjonsarrangement i fylket. Ellers har de hjulpet til med Babysang, vært på Lys Våken med 6. klassingene, og på Adventsamling med 3-åringer og på konfirmanttimer og lederopplegg. Mer skal det bli!
De har med seg en sterk tradisjon fra kirka si om å delta på gudstjenester, så dermed har de vært innom både Berg og Strinda kirker.

Kulturelle forskjeller
- Si litt om hvordan dere opplever forskjellen på Brasil og Norge!

- Relasjonene er mer åpne i Brasil. Man blir fort ønsket velkommen, og vi er mer fleksible for hendelser i livet, sier Natalia.
- Landet vårt er ikke så sterkt på statlig velferd, men når noe vanskelig skjer, tar vi tak i det på en fleksibel, men strategisk måte. Vi stiller opp for hverandre.

Her i Norge er dere ganske fleksible på været. Hvis noe er planlagt ute, gjennomfører dere ofte, selv om været ikke er ideelt. Hos oss kan det hende vi dropper en planlagt en handletur eller arrangement hvis det regner mye.
- Her har vi noen uttrykk: Ut på tur, aldri sur! Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær…

- Det har vi fått høre, ja, smiler jentene. Og vi har absolutt noe å lære av det.

Vi opplever også at tillit mellom folk er en god verdi i Norge. Et eksempel: Når det gjelder betaling for mat e.l. i et arrangement, tar folk ansvar og betaler selv. Hvis ingen spør eller opplyser det hos oss, tenker vi kanskje at det ikke trengs. Vipps er forresten et bra system…

 

Private om tro i Norge
Jentene understreker nøye at det er nyanser, det er ikke skarpe skiller og folk er selvsagt forskjellige alle steder, sier de.

- Når det gjelder tro og åndelighet, er dere mye mer privat. Dere deler ikke så ofte, sier Natalia.

- I vårt land og i kirka snakker man mye og ofte om tro og åndelige erfaringer. Vi forteller og vil gjerne dele hva Jesus betyr for oss, sier Natalia.
- Det er vanlig overalt, men kan av og til bli litt overflatisk og kunstig, sier Petra. Samtidig tror vi nordmenn kan lære noe av oss om å åpne opp.

De opplevde det for en stund siden. En norsk mann var ikke så veldig åpen om troen sin i starten, men etter hvert som de ble kjent med ham, kom det fram mange tanker og erfaringer med dybde.

 

Bibelord med betydning
Vi spør om viktige ord fra Bibelen for dem som de vil dele.

De finner fram en app på mobilen og viser bibelversene på både engelsk og norsk.
- For meg er Romerne 12, 12 blitt et motto, sier Natalia.
«Vær glade i håpet, tålmodige i motgangen, utholdende i bønnen».
Det fokuserer på det evige livet, et engasjement i dette livet, og bønna som kommunikasjon med Gud.

Petra nevner Jesaja 41, 10: «Frykt ikke, for jeg er med deg, vær ikke redd, for jeg er din Gud!  Jeg gjør deg sterk og hjelper deg og holder deg oppe med min rettferds høyre hånd»
Sterk trygghet og håp. Gud er alltid tilstede, uansett situasjon.

Ta gjerne kontakt…
- Hvordan ønsker dere at folk skal forholde seg til dere?

- Ta veldig gjerne kontakt med oss, også utenom det fastlagte programmet vårt! Vi kan inviteres på besøk til enkeltpersoner eller familier. Det er fint å bli kjent med nye folk!

Snø og nordlys
- Har dere noen ønsker for oppholdet her i Norge? Er dere forresten kjent med snø fra Brasil?
- Nei, det finnes litt snø i høye fjellområder, men ikke der vi kommer fra. Derfor gleder vi oss til det: Lage engler i snøen (vi gjør det i sand), gå på ski og ha war med snø...

- Snøballkrig?!
- Det er gøy, sier intervjueren, men blir litt formanende: Man må være forsiktig! På mange skoler er det ulovlig å kaste snøballer fordi de kan bli veldig harde og skadelige. Men det kommer an på konsistensen. Uansett er det viktig å være enige om reglene for snøballkrig…

Når vi nevner nordlys og hvalsafari, reagerer de spontant:
- We’d love to see that! Hopefully vi can …

 

Tekst:  Øystein Sørensen    Foto: Privat

 

Kontaktinformasjon for Berg menighet

Besøks- og leveringsadresse
Strinda og Berg kirkekontor
Brøsetvegen 168, 7069 Trondheim - 2. etasje

Åpningstider:
Mandag - torsdag 10.00 - 14.00

Sentralbord:  99 43 60 00

Besøksadresse Berg kirke
Kong Inges gate 49 A

Org.nr.  986 257 543

Post- og fakturaadresse:

Berg menighet / Strinda menighet

Kirkelig fellesråd i Trondheim
Postboks 2300 Torgarden
7004 Trondheim

Bank Berg menighet
4213  20  92499

Vipps
75775 - kollekt, ofring og gaver generelt
690174 - menighetens misjonsprosjekt

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"